Sediul Băncii Naționale a României (BNR), Sucursala Târgu Jiu, se află într-o într-o casă monument istoric, deținută până în 1901 de Ion Carabatescu, avocat și om politic influent, deputat și prefect de Gorj. Casa ridicată în 1896 poate fi vizitată astăzi, 17 aprilie, între 11 și 19. Vizita este o experiență și o lecție de istorie. Evenimentul este prilejuit de faptul că BNR sărbătorește 139 de ani de la înființare.
Casa Ion Carabatescu a fost restaurată în urmă cu patru ani și este cunoscută și astăzi ca fiind sediul BNR, însă în realitate funcționarii băncii își desfășoară activitatea într-un corp construit în spatele clădirii monument istoric. Clădirea aparține însă BNR din 1901.
Restaurarea este reușită fiind păstrată și astăzi detaliile vremii. Casa de o valoare inestimabilă, ca arhitectură și istoric, a fost practic salvată de BNR.
Casa a fost construită de Ion Carabatescu în 1896 și a locuit aici cu familia sa până în 1901, când a vândut-o BNR, Sucursala Târgu Jiu. Până atunci, sediul BNR era într-un spațiu închiriat. Suma propusă de Carabatescu, pentru vânzare, a fost 80 de mii de lei-aur, însă se pare că suma plătită de cumpărător a fost 65 de mii de lei-aur.
Casa se află pe o stradă care în 1877 se numea Ulița Cuza-Vodă, iar în după Războiul de Independență a devenit Grivița. Potrivit informațiilor din cartea Gorjul bancar scrisă de directorul BNR Târgu Jiu, Gheorghe Birău, strada a primit numele de Geneva în 1996, după o vizită la Târgu Jiu a primarului Genevei.
Casa este extrem de interesantă pentru că pe de o parte păstrează istoria vremii și a proprietarului- Ion Carabatescu-, prin menținerea detaliilor și dispunerii camerelor casei, și pe de altă parte schimbările suferite pentru a satisface nevoile de siguranță cerute de BNR. Amestecul elementelor este extrem de interesant, însă pregnantă este influența proprietarului.
Proiectul Casei Ion Carabatescu a fost făcut de arhitectul Târgu Jiului Iulius Doppelreiter și are 9 camere. Doppelreiter a fost și salariat al BNR Târgu Jiu.
Doppelreiter a proiectat multe case extrem de valoroase din punct de vedere arhitectural. Este vorba despre Biblioteca Județeană, Colegiul Național Spiru Haret și altele. Casa în care a locuit arhitectul este una pe care probabil o știți cu toții. Este situată pe Strada Republicii, cunoscută sub numele de Casa cu iederă.
De ziua Porților deschise pot fi vizitate holul și alte două încăperi. În holul de la intrare au fost ghișeele băncii, iar mai înainte camera de zi a familiei Carabatescu.
Într-o încăpere se află o masă superbă cu scaune sculptate, cu o vechime de peste o sută de ani. Masa este decorată pe margine cu foiță de aur. La această masă au fost luate decizii importante pentru că aveau loc ședințele Consiliului BNR. Masa și scaunele sunt aduse de la sediul BNR din București. Tot în acea sală se află și câteva vitrine, mese, dar și canapele boierești, cu detalii absolut fantastice.
În timpul restaurării au fost folosite planurile vechi, astfel încât detaliile clădirii să poată fi menținute.
Într-o altă cameră se află camera în care era ținut tezaurul. Este o ușă de câteva zeci de kilograme, greu de urnit, și care era deschisă cu 3 chei în prezența a 3 persoane din conducerea băncii. Nu se putea deschide decât dacă toți trei erau prezenți. După deschidere mai era încă o ușă, cu gratii.
Din anul 2000, BNR Târgu Jiu nu mai ține bani, în camera tezaurului fiind acum depozitate câteva documente importante.
Casa păstrează și acum sobele de faianță albă, fină, adusă din Austria, și construite de meșteri talieni, ca mai toate detaliile casei. Sobele sunt adevărate opere de artă. Acestea dispun și de un compartiment unde Ion Carabatescu, deputat și apoi prefect de Gorj, își usca tutunul.
Clădirea fost racordată la energie electrică în 1907. Funcționau însă niște candelabre din fontă turnată. Ele erau coborâte cu ajutorul unui scripete, pentru a fi aprinse. Din păcate, acestea nu au putut fi restaurate, sunt în posesia BNR. Candelabrele instalate respectă detaliile fostelor candelabre.
La subsolul Casei Ion Carabatescu a funcționat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial un spital de campanie. Când au început lucrările de restaurare au fost găsite o targă, dar și mai multe oase umane, semn că aici erau aduși răniții și erau efectuate intervenții.
Mergeți să vedeți Casa Ion Carabatescu! Veți întâlni acolo și câțiva oameni dispuși să vă dea detalii despre casă. Casa este deschisă și grupurilor, în urma unor programări, în cazul în care nu ajungeți până la ora 19.