Eveniment marca „Gorjenii lui Brâncuși”. Hai la Coloana Infinită să privim Cerul!

Admirată de Matisse și iubită de Blendea, ia românească poartă ”ecouri ancestrale”
26 februarie 2019
Cum arată o clădire, din Shanghai, inspirată din opera lui Brâncuși
18 martie 2019

Eveniment marca „Gorjenii lui Brâncuși”. Hai la Coloana Infinită să privim Cerul!

update:

Brâncuși, 62 de ani de posteritate– un moment de conectare a comunității

Brâncuși- zbor spre bolta cerească. Observații astronomice a fost evenimentul care a adus laolaltă circa 100 de persoane, la Coloana fără Sfârșit, în ziua în care se împlineau 62 de ani de la moartea sculptorului. Oamenii s-au strâns în jurul Coloanei pentru a observa Luna și alte corpuri cerești prin telescop.

Cu siguranță nu a fost o persoană care să plece de la Coloană fără o fotografie cu opera lui Brâncuși. Ați observat că nu te poți abține să nu fotografiezi Coloana fără Sfârșit, chiar dacă mai ai zeci de fotografii? Mai știm că mulți au pus aceste fotografii pe conturile lor de socializare, iar în zilele noastre asta înseamnă promovare. Imaginea operelor ajunge mai departe.

foto: Alexandru Gîrniceanu

Dar ce am vrut noi? Am vrut ca oamenii să se cunoască, să vorbească, iar locul de întâlnire să fie opera lui Brâncuși!

Am văzut circa o sută de oameni, unii nu se cunoșteau până atunci, care împărțeau un chibrit pentru aprinderea lampionului, se bucurau împreună când un lampion se ridica la cer sau socializau în timp ce așteptau la rând să se uite prin telescop. Iar copiii au făcut adevărate echipe de alergare în preajma Coloanei.

De asemenea, alături de prietenul nostru cu telescop, Marcel Jinca, un pasionat de astronomie, și președinte al Societății Astronomice de Meteori, filiala Gorj, s-au alăturat alți doi gorjeni care au venit cu telescopul și le-au permis celor prezenți să vadă Cerul!

Acesta a fost primul eveniment organizat de Gorjenii lui Brâncuși și întâmplător, tot pe 16 martie comunitatea noastră online a primit premiul Restitutio pentru activitatea noastră în promovarea operelor lui Brâncuși. Premiul a fost oferit de Asociația Cultural-Istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, o organizație înființată de profesorul de istorie Andrei Popete- Pătrașcu. Andrei s-a oprit la cei doi gorjeni de ispravă, Dumitru și Maria Pleniceanu, mari filantropi ai Gorjului care au făcut lucruri extrem de importante pentru comunitatea gorjeană și au influențat pozitiv lucrurile.

Revenind acum la evenimentul nostru de la Coloana fără Sfârșit, organizat cu stângăcie, dată fiind lipsa de experiență, am reușit să ne atingem scopul: acela de a conecta comunitatea în jurul operelor lui Brâncuși.

Pe curând!

16 martie 2019: La 62 de ani de la moartea sculptorului Constantin Brâncuși, platforma online Gorjenii lui Brâncuși organizează un eveniment menit să aducă oamenii mai aproape de operele artistului.

“Brâncuși – Zbor spre bolta cerească. Observații astronomice” are loc pe 16 martie, de la ora 19. Cel mai bun loc pentru întâlnirea noastră, într-o zi de omagiere a lui Brâncuși, este Coloana fără Sfârșit, opera care unește Cerul cu Pământul.

Vrem să vă arătăm Cerul, atât de prezent în scrierile, vorbele și operele lui Brâncuși. “În timpul copilăriei am dormit în pat. În timpul adolescenţei am aşteptat la uşă. În timpul maturităţii am zburat înspre ceruri…”, spunea Brâncuși.

Un prieten al comunității noastre, Gorjenii lui Brâncuși, Marcel Jinca, ne arată Cerul cu ajutorul telescopului. De asemenea, vom putea fotografia, prin telescop, Luna.

Profităm de ocazie să facem o invitație tuturor celor care dețin un telescop cu ajutorul căruia putem face observații astronomice! Vă așteptăm la Coloană!

Tot atunci, dacă vremea va permite, vom lansa 62 de lampioane pentru că pe 16 martie 2019 se împlinesc 62 de ani de la moartea lui Brâncuși.

 „Du-te! îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o  şi vei cunoaşte astfel, într-adevăr, sinele cerului…”, mai spunea Brâncuși.

Veniți?

PS: Informațiile meteo arată că vremea ne va permite să observăm cerul, pentru că o vom putea face doar dacă este senin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *