Cătălin Negrea: “Noi facem parte din Ansamblul «Brâncuși»”

Bijuterii inspirate de Coloana fără Sfârșit, dăruite mirilor de la Buckingham
20 mai 2018
Povestea sportivei Andreea Pîșcu! Are 100 de medalii, dar își dorește o săptămână la mare
1 iunie 2018

Cătălin Negrea: “Noi facem parte din Ansamblul «Brâncuși»”

Cătălin Negrea (38 de ani) este grafic designer, cu studii în Timișoara, freelancer și profesor la Liceul de Arte din Târgu Jiu, acolo unde și-a început drumul artistic. O parte din poveste vi-o prezint în articolul de astăzi. L-am întrebat pe Cătălin Negrea cum să cuprind, în cât mai puține cuvinte, tot ce face el. Mi-a spus că este 70% artist digital și 30% artist normal. Am vorbit despre Brâncuși, despre Târgu Jiu, cultură, elevi, proiecte și multe altele.

Oamenii trebuie să vină, trebuie să încerce dialogul cu imaginea plastică.

De aproape un an, Cătălin Negrea are acasă, la Târgu Jiu, cea mai mare provocare și cel mai important proiect: elevii săi de la Liceul de Arte“Constantin Brăiloiu”.

Character design/sculptură digitală

Când mulți dascăli caută să se reprofileze și să plece din învățământ, Cătălin și-a găsit un scop tocmai în acest mediu. Pentru interviul de mai jos m-am întâlnit cu Cătălin Negrea la liceul unde a învățat și unde acum predă, Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu”. Pereții atelierului erau plini cu lucrări de tot felul (sculptură, grafică), în mare parte ale elevilor. Într-o altă sală se țineau cursuri de vioară, iar într-o alta, colegi de-ai lui Cătălin îl așteptau să termine împreună montarea unei instalații uimitoare pentru o piesă de teatru stradal –”Laguna Fantastică”. L-am luat pe Cătălin de la muncă, avea mâinile pline de vopsea. Orele le terminase de mult, dar era încă la școală. După ce a fost și asistent universitar, Cătălin a găsit la liceu ce îi trebuia. “Partea preuniversitară mi se pare foarte interesantă pe lângă partea de studenți, de dosar, foarte rigidă… Ori aici stai cu un copil, revii la desen, revii la cărbune, îmi lipsea. Îmi place, mi-era dor”. Ca orice profesor bun, Cătălin are și elevi cu care se mândrește în mod special. Un elev are deja profil de Behance (n.r o platformă pentru grafic design) și câțiva clienți.

El însuși a învățat și a predat la Timișoara și Reșița, a colaborat și colaborează cu oameni din toată lumea, dar o mână de copii l-au readus acasă, la Târgu Jiu, și l-au făcut să nu vrea să mai plece. Ei sunt cei mai reali dintre parteneri, deoarece Cătălin creează artă digitală, iar totul se întâmplă pe calculator și Internet. Domeniul său este unul extrem de captivant, însă îi lipsește, de multe ori, conectarea adevărată cu oamenii. De când s-a întors acasă, Cătălin s-a implicat într-o mulțime de proiecte culturale și crede, cu sinceritate, că în Târgu Jiu se întâmplă ceva, că se schimbă în bine din punct de vedere cultural. Un lucru e sigur: orașul acesta sau altul, locul în care trăiești, este așa cum ți-l faci tu. Iată cum este al lui Cătălin Negrea.

Mi-a explicat pe scurt, dar cu pasiune, despre grafic design. Termeni greoi pentru un profan, însă reușește să-ți explice în așa fel încâtsă înțelegi nu cum se face, ci ce se simte.

    

Design industrial- Cătălin Negrea

Cătălin are multe colaborări cu firme din America, Mexic, Brazilia, Canada sau de unde nu te aștepți, clienți pe care-i găsește prin concursuri online. O firmă vrea un logo sau altceva din această zonă de design grafic și postează pe site-uri de specialitate oferta și cerințele ei. Acestea se adresează artiștilor din mediul online, iar cel mai bun câștigă. Recent, a creat imaginea unui ambalaj pentru salată din Mexic.

Gorjenii lui Brâncuși: La ce lucrezi acum în plan personal, ce te pasionează?

Cătălin Negrea: Mă pasionează multe lucruri. Mi-ar plăcea să revin în zona designului industrial. Dar e foarte complicat, foarte puțini au reușit. Am un prieten care lucrează la Dacia, el a reușit. Dar știu că dacă poți să încerci, poți și să reușești. Acum, de când sunt acasă am început o colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici (UAP), filiala Târgu Jiu, lucrez picturi. Am ieșit din zona funcționalului, a designului, și ușor-ușor mi-am redescoperit culoarea. Pictura. Am început să pictez, încurajat de colegii din UAP. La început a fost… eu nu sunt pictor. Am făcut pictură murală, știam ce înseamnă, dar… îmi prinde bine, foarte bine, mai ales psihic.

Gorjenii lui Brâncuși: Benzile desenate unde mai sunt?

Cătălin Negrea: Au cam dispărut din viața mea. Deși am proiecte de genul acesta. Discutăm despre o bandă desenată legată de copilăria lui Brâncuși, pentru început. Un alt proiect este cu Adi Tudor, viceprimarul, pe o temă istorică – Ecaterina Teodoroiu, Popilian- o bandă desenată mai școlărească. Este adresată elevilor. La banda desenată cu Brâncuși sigur va fi mai artistic, îmi voi permite câteva lucruri. Am implicat și câțiva elevi.

Nu mai e de plecat din Târgu Jiu

Gorjenii lui Brâncuși: Ai studiat și apoi ai predat la Universitatea Tibiscus din Timișoara. Ulterior ai plecat la Reșița, unde ai predat elevilor. Dar ai revenit acasă.

Cătălin Negrea: Da. Vara trecută, în august. Se întâmplă ceva aici. Nu mai e de plecat din Târgu Jiu. Mie îmi place.

Gorjenii lui Brâncuși: Da? Ce se întâmplă?

Cătălin Negrea: Aici se întâmplă mai multe și decât în Timișoara.

Gorjenii lui Brâncuși: Este prima dată când aud pe cineva care spune că se întâmplă lucruri aici. Aud mai mulți care spun că nu se întâmplă, că nu e un oraș viu.

Cătălin Negrea: Nu e adevărat. Nu vor unii să vadă. Așa am crezut și eu la început. Vorbesc doar de proiectele în care sunt implicat, sunt cu laptopul în ghiozdan, mereu o lansare de carte, un afiș, un pliant, toate pentru diverse evenimente.

Gorjenii lui Brâncuși: Cum e orașul? Cum l-ai găsit?

Cătălin Negrea: Fain, s-a dezvoltat mult. Nu mă plictisesc. Dacă eram mai tânăr poate aveam alte idei.

Gorjenii lui Brâncuși: Ai avut alte idei. Ai plecat de aici și ai stat departe mulți ani.

Cătălin Negrea: Era altceva, am plecat în `99, știi cum era atunci. Acum e un oraș interesant, un oraș cultural.

Gorjenii lui Brâncuși: Spui că este un oraș cultural, iar mulți cititori vor zice: Serios?

Cătălin Negrea: Da. Am observat că mulți spun că aici nu se întâmplă nimic, dar le spun așa: încercați să vă implicați, ieșiți la o expoziție. Dacă te duci la serviciu, te întorci acasă, faci mâncare… Și atât. Eu știu că se întâmplă multe lucruri și numai dacă mă gândesc doar la cele în care sunt implicat.

Gorjenii lui Brâncuși: De ce nu vin oamenii la expoziții, la evenimente?

Cătălin Negrea: Vin mulți. Dar ne lipsește această cultură.

Gorjenii lui Brâncuși: La expoziții nu întâlnești aceleași persoane?

Cătălin Negrea: Eu cred că sunt mai multe. Nu mai sunt aceleași 6-7 persoane. Sunt aceleași 50. E altceva.

Gorjenii lui Brâncuși: Dar să scoatem la expoziții, teatru oamenii de rând?

Cătălin Negrea: Știu, pentru unii sună așa… ca nuca în perete. Să vină. Depinde de oameni. Oamenii care iubesc cultura nu sunt majoritari. Oamenii trebuie să vină, să încerce dialogul cu imaginea plastică. Asta e șmecheria, dacă stai în afara galeriei…

Gorjenii lui Brâncuși: Ce vrei să faci în continuare?

Cătălin Negrea: Acum? Învățământ. Am o grămadă de suflete de care mă ocup. Clasa a noua. De când am venit, vin copiii la ore, nu chiulesc. Sunt ai mei. E o treabă foarte serioasă pentru mine.

Gorjenii lui Brâncuși: Există o influență a lui Brâncuși în ce faci tu?

Cătălin Negrea: Sigur că da. În designul industrial toate formele volumetrice au legătură cu Brâncuși. Se poate pleca din Brâncuși către funcțional. Chiar proiectul lui Brâncuși, Indore (n.r Templul eliberării- o comandă pe care sculptorul a avut-o de la unul dintre cei mai bogați oameni din India. Proiectul nu a fost realizat), a fost un proiect de arhitectură. Și Gaudi a avut demers sculptural în arhitectură, și Brâncuși a avut demers arhitectural în sculptură.

 

Gorjenii lui Brâncuși: Cum ar fi potrivit să conturăm imaginea lui Brâncuși? Așa cum mi-ai spus tu, partea asta este greoaie pentru turistul obișnuit.Ce latură să abordăm?

Cătălin Negrea: Cei care vor să-l înțeleagă pe Brâncuși trebuie să viziteze ansamblul. Brâncuși a fost întrebat:Bine, bine, maestre este un ansamblu dedicat eroilor. Unde sunt personajele, unde sunt soldații? Oamenii care vizitează, ei sunt personajele, în continuu va lucra acest ansamblu. Noi facem parte din sculptură. E foarte simplu. Vizitezi ansamblul și ești acolo!

Locul preferat, la Hobița

Gorjenii lui Brâncuși: Când ai timp liber ce faci?

Cătălin Negrea: Mă uit la filme. Filme românești. Sunt pasionat, am colecții de filme românești. Îi și desenez pe actori, am caricaturi cu ei. Uite, o altă pasiune: caricatura anatomică, anatomică exagerată.La un moment dat o să deschid o expoziție.Fiecare are ceva anatomic exagerat sau un gest, care mă inspiră. O strâmbătură, ceva…

Gorjenii lui Brâncuși: Ești genul care stă la povești cu prietenii și vede mereu oportunitatea să spună o replică dintr-un film?

Cătălin Negrea: “Cel mai iubit dintre pământeni” e filmul meu preferat.Știu și replicile. Este imaginea rugăciunii, el stă jos și spune: Înger, îngerașul meu, ce mi te-a dat Dumnezeu (n.r țipă). Este omul ajuns la saturație. La sfârșit, aceeași situație, omul care e disperat, nu mai are rațiune…Sau Filantropica.”Mâna care nu spune o poveste nu primește pomană. Spune domne o poveste, ce dracu, suntem profesoniști sau ce suntem?”.Îmi place să le revăd.Mă ajută, mă hrănesc. Și apoi mă apuc din nou de treabă.

Gorjenii lui Brâncuși: Cătălin, ai un loc preferat în Târgu Jiu?

Cătălin Negrea: În Târgu Jiu nu am un loc preferat, dar îmi place mult parcul părăsit, de sculptură, de la Hobița, mai ales vara, acolo merg si desenez. Am început în 1999, făcând schițe după lucrările de sculptură de acolo.

Gorjenii lui Brâncuși: Ce a rămas, ce ai învățat din toate experiențele tale profesionale?

Cătălin Negrea: Experiențele profesionale, în cazul meu, sunt cam diverse, dar am învățat să nu mă joc cu timpul meu, cred că este foarte important să întelegi cât mai mult din ce se petrece, ca să fii la zi, să poți face față. Momentele diverse din fiecare zi imi dovedesc asta pentru că acum realizez un concept de identitate si peste două ore modelez un personaj 3 D, apoi fac un plan de lecție pentru ore…

Gorjenii lui Brâncuși: Ce ți-ai propus să înveți să faci, pe viitor?

Cătălin Negrea: Pe viitor aș vrea săînvăț să lucrez cu printere 3 D avansate și să mă perfecționez în asemenea activități ale sculpturii digitale. Și, fără legătură cu partea asta… mă gândesc să conduc o barcă pe mare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *