Fotograful Brâncuși, expoziție la Geneva

In Memoriam. Viorel Gârbaciu – Lumina care încă se vede
1 iulie 2018
Interviu cu o novăceancă îndrăgostită de România. Ce caută turistul român și ce găsește în Gorj!
16 iulie 2018

Fotograful Brâncuși, expoziție la Geneva

Fotografiile artistului Constantin Brâncuși devin și ele, din ce în ce mai des, obiecte de artă. Mai multe fotografii realizate de sculptorul din Hobița au fost expuse într-o galerie de artă din Geneva.

 

Grob Gallery a avut o expoziție de 35 de fotografii realizate de ilustrul scuptor în perioada 1920-1938, plus alte 10 imagini, cu legătură cu Brâncuși, dar care aparțin altor autori. Proprietarul Grob Gallery este un pasionat de arta fotografică brâncuşiană, preocupându-l subiectul încă din 1978.

În fotografii sunt surprinse imagini din atelierul din Impasse Ronsin sau cu lucrările sale Domnişoara Pogany, Leda sau Danaide. Autorul articolului din Observator Cultural, Florin Colonaș, scrie că în expoziție se află și două mici fotografii, anexate cererilor de paşaport pe care le-a adresat Legaţiei României de la Paris, în anii 1926 şi 1933, ca şi două autoportrete, din 1922 şi 1935. În cel din 1922, Brâncuşi s-a pozat împreună cu căţeluşa lui albă, Polar, animal care i-a fost extrem de drag.

Foto: Observator Cultural

De asemenea, sunt expuse și fotografii cu Coloana fără Sfârşit, Poarta sărutului şi Masa Tăcerii, care dovedesc arta şi tehnica surprinderii imaginii, dar și un apus de soare în Valea Jiului.

Brâncuşi a transpus imaginile pe hârtia fotografică prin metoda impregnaţiei argentice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *