In Memoriam. Viorel Gârbaciu – Lumina care încă se vede

Ion Mocioi – viața ca o carte. Despre Brâncuși și Lumea!  
10 iunie 2018
Fotograful Brâncuși, expoziție la Geneva
3 iulie 2018

In Memoriam. Viorel Gârbaciu – Lumina care încă se vede

Viorel Gârbaciu ar fi împlinit astăzi, 1 iulie 2018, 70 de ani. Unii și-l amintesc ca profesor, alții ca poet, mulți ca director al unor instituții de cultură din Gorj, ca iubitor și păstrător al tradițiilor gorjenești, dar toți pentru blândețea și căldura sa. A iubit acest județ și oamenii de aici, reușind să atingă viețile multor oameni și chiar să convingă alți oameni „să devină” gorjeni. Este cazul poetului Florian Saioc, venit din Teleorman în Gorj, invitat mereu de Viorel Gârbaciu la evenimentele culturale, și care în final a rămas aici.

Viorel Gârbaciu spunea că ce a făcut nu a făcut ca să se afle-n treabă, ci pentru că era nevoie. “Unind sărăciile”, adică cu bani puțini și mult suflet, a creat un teatru de păpuși, o orchestră de cameră, un ansamblu folcloric, ansamblu de dansuri, un festival de folk și a readus în actualitate tarafurile tradiționale. Am strâns câteva dintre afirmațiile sale, despre viață, Brâncuși sau activitatea sa cultură, însă este sigur că a lăsat mai mult, nu doar aceste vorbe. Astăzi, 1 iulie, au loc evenimente In Memoriam Viorel Gârbaciu. De la 19.00 are loc o expoziție la Teatrul  Dramatic Elvira Godeanu, urmat de un recital al actorilor, iar de la 20.30 vocea Grigore Leșe și a lăutarilor din Gorj răsună la Coloana fără Sfârșit.

 

 „Eu consider că scriu poezie gravă, de substanţă, deşi mulţi o cataloghează drept tristă, chiar pesimistă. Dar asta e faţa mea cea adevărată. Sunt de fapt un sentimental. Toţi cei ca mine afişează un optimism debordant, ca pe o mască de clovn sub care se ascund tristeţea şi singurătatea. De altfel meseria de clovn e una dintre cele mai triste meserii din lume”.

 

“Consider că dincolo de dascăl, profesia mea este cultura şi aici am încercat să dau tot ce pot mai bun în mine pentru neamul meu gorjenesc, pentru plaiul acesta valoros şi pentru a ajunge să nu mai fim ridiculizaţi de vorba aceea a lui Constantin Brâncuşi”.

 

“Am învăţat de la viaţă faptul că trebuie să iau întotdeauna partea bună a firii din oameni şi să încerc să ignor, pe cât se poate, partea mai buţin bună sau care, pur şi simplu, nu-ţi convine”.

 

„Lucrurile se mişcă totuşi, încet, puţin vizibil, dar se mişcă (n.r- despre promovarea operelor lui Constantin Brâncuși). În primul rând, totul pleacă şi de la firea noastră, a gorjenilor, de la împăraţi la oamenii de rând, pentru că avem noi găunoşenia asta puturoasă şi păcătoasă şi numai suficienţă. Iar, ce este mai tragic şi mai tragic, este faptul că suntem mari făuritori de… planuri măiestre. În privinţa înhămării la treabă… Moştenirea brâncuşiană de la Târgu-Jiu ar trebui nu doar să impună, dar să şi aducă belşug şi fericire locuitorilor”.

 

„Eu cred că există destule valori în cultura gorjeană, există oameni care au lăsat dâre de lumină ce se mai văd. Să lăsăm timpul ca să cearnă”.

 

„Am făcut multe prostii în viaţă, iar una dintre ele este aceea că m-am risipit în mult prea multe activităţi. De multe ori simt un regret amarnic pentru faptul că n-am rămas asemeni unor colegi de-ai mei, mulţi prieteni. Că n-am rămas în faţa colii de hârtie, să scriu mai mult de două-trei poeme pe an, negăsind răgazul şi neavând liniştea interioară…”

 

 “După păre­rea mea, asistăm azi la un feno­men asemănător celui prin care jazz-ul, odini­oară muzica negrilor, a sfârşit prin a aparţine lumii celor rafinaţi, deci unei minorităţi. La fel se întâmplă şi cu muzica noastră lăutărească, cel puţin aici, la noi, la Gorj”, spunea Viorel Gârbaciu.

 

„Dansul românesc tradiţional, înfăţişat de televiziuni, nu tre­buie să semene cu un balet pe scenă, ci cu hora din sat”.

 

1 Comment

  1. George Tei spune:

    L-am cunoscut acum câțiva ani… Un OM blând cu voință de a rezolva problemele până la cel mai mic detaliu… Și, ADEVĂRAT, iubea oamenii…
    REGRETE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *