Interviu cu o novăceancă îndrăgostită de România. Ce caută turistul român și ce găsește în Gorj!

Fotograful Brâncuși, expoziție la Geneva
3 iulie 2018
O gorjeancă expune alături de una dintre cele mai faimoase artiste, Marina Abramović 
24 iulie 2018

Interviu cu o novăceancă îndrăgostită de România. Ce caută turistul român și ce găsește în Gorj!

Gabriela Solomon este din Novaci și este fondatoarea My Secret Romania, o firmă de turism cu totul specială, care și-a propus să transporte doritorii în vremurile bunicilor. Bilanțul Gabrielei și al Ioanei, colega sa, demonstrează că My Secret Romania oferă experiențe. Acest bilanț se referă la suprafețe de vie culeasă și litri de must, la căpițe de fân, zile călare, sau la numărul de cozonaci frământați. Tot Gabriela este cea care a organizat la Novaci un brunch, un eveniment extrem de interesant, în casa unor localnici, cu mâncare pregătită de aceștia. Mai multe detalii despre excursiile Gabrielei poți afla pe www.mysecretromania.ro. De câteva luni, Gabriela cutreieră țara însoțită de fiica ei, care învață de pe acum despre România așa cum este ea.

 

Gabriela oferă câteva idei concrete de atragere a turiștilor și totodată identifică foarte clar problemele județului în ceea ce privește turismul: lipsa infrastructurii și a colaborării. ”Un turist care vine fără ghid in Târgu Jiu nu are parte de o experiență. Cel mult bifează Parcul Eroilor, monumentul Ecaterinei Teodoroiu, Coloana Infinitului și o pizza în centru”, a spus franc Gabriela, iar citind rând cu rând realitatea pare mai dureroasă.

Gorjenii lui Brâncuși: Gabriela, unde ai fost în prima călătorie? Și de unde pasiunea pentru călătorii?

Gabriela Solomon: Prima mea excursie singură a fost în clasa a III-a, 3 zile cu colegii de școală la mănăstirile din Moldova. Eram cea mai mică și toată lumea se minuna cum de m-a lăsat mama. Datorită mamei am călătorit așa mult, în clasa a V-a am plecat pentru prima oară din țară, într-a X-a m-a lăsat să merg singură cu avionul. Cu fiecare excursie se mărea dorința să plec din nou.

Gorjenii lui Brâncuși: Când și cum te-ai hotărât să faci ce faci acum? Un turism de calitate, de promovare a tradițiilor românești.

Gabriela Solomon: My Secret Romania este un proiect care inspiră călători români și straini să descopere locuri mai puțin cunoscute în România, locuri care trăiesc după ritualuri vechi, locuri în care simbolurile și tradiţiile sunt vii. Nu suntem o asociatie, suntem o firmă de turism. Alături de colega mea, Ioana, organizăm excursii în grupuri mici, evenimente de promovare a locurilor „secrete” din 2015 încoace. Legenda spune că m-am hotărât să fac asta pe o plajă în Brazilia, unde eram într-un soi de an sabatic. În Brazilia m-am hotărât să salvez casa bunicilor din Argeș, iar ca să încep un proiect de restaurare aveam nevoie de bani și de notorietate. Cam așa am început, spunând povești și făcând conexiuni.

Reinventarea tradițiilor, cartea câștigătoare

Gorjenii lui Brâncuși: Ce ai vrea să se fi păstrat din copilărie, dar astăzi nu mai contează. Mă refer chiar la comportamente ale oamenilor, locuri, obiceiuri…

Gabriela Solomon:  Mi-ar fi plăcut să se păstreze șezătorile și mersul la râu – îmi amintesc cu drag de căratul rufelor la râu și limpezitul cu maiul. Când eram mică, lumea de pe stradă și din familie se ajuta la nevoie (azi coseau aici, mâine la vecinul, poimâine strângeau fânul împreună, sâmbata găteau împreuna pentru vreun eveniment). Încă se întâmpla o parte de într-ajutorare pe strada alor mei, dar se regăsește din ce în ce mai rar în satele din sud.

Gorjenii lui Brâncuși: Într-o lume tot mai supusă tehnologiei, noului, revenirea la tradiții în turism este o carte câștigătoare?

Gabriela Solomon:  Opinia mea este că e imposibilă revenirea la tradiții. Nici noi, nici sătenii nu ne dorim să trăim cum trăiau bunicii noștri acum 50-60 de ani. Întrebat de niște tineri cum se spăla la stâna, bunicul meu, care a fost cioban toată viața, a răspuns: „ne spălam când trecea apa prin pălărie”. Vintilă Mihăilescu are un articol în Dilema Veche despre păstrarea tradițiilor cu care rezonez foarte mult. El zice așa: Ca pretutindeni unde am fost prin ţară şi am văzut astfel de iniţiative sincere şi oneste de reabilitare rurală, localul trebuie reinventat! Dar nu de localnici, căci aceştia sînt primii care au renunţat la el (şi au avut motivele lor ca să o facă), şi nici pentru localnici (căci „activiştii“ îşi vor proiecta, probabil, propriile fantasme, iar localnicii, probabil, nu îi vor înţelege şi îi vor suspecta că au alte interese, străine de ale lor), ci împreună cu localnicii.

Așa că nu e vorba de revenirea la tradiții, ci de reinventarea lor în folosul celor care încă le mai cunosc și în folosul celor care vin să viziteze.

Gorjenii lui Brâncuși: Am văzut că organizezi și excursii dedicate operelor lui Brâncuși. Atunci când vii cu un grup în Târgu Jiu, la opere, ce reacții au oamenii?

Gabriela Solomon:  Depinde foarte mult dacă sunt oameni care știu despre Brâncuși sau dacă sunt oameni cărora le povestim pentru prima dată despre sculptura lui. Cei care știu despre Brâncuși sunt fascinați, cei care nu știu sunt surprinși de povestea lui.

 

“Un turist care vine fără ghid în Târgu Jiu nu are parte de o experiență”

 

Gorjenii lui Brâncuși: Tu vorbești de turism în care o persoană primește experiența pe care o dorește. Ce crezi primește un turist după ce vizitează Târgu Jiu?

Gabriela Solomon:  Târgu Jiu nu e cu nimic mai sus și nici mai prejos decât alte orașele din țară. Un turist care vine fără ghid in Târgu Jiu nu are parte de o experiență. Cel mult bifează Parcul Eroilor, monumentul Ecaterinei Teodoroiu, Coloana Infinitului și o pizza în centru. Un turist care are parte de un ghid bun intră într-o lume de poveste, află despre singura biserica din țară care are filozofi pe fresca exterioară, cu pictura refacută de Iosif Keber, află despre prietenia dintre Brâncuși și familia Tătărescu, despre podul Ferdinand de peste Jiu, creat de francezii Dayde şi Pille și multe altele.

Gorjenii lui Brâncuși: Le-ai arătat câtorva persoane din Novaci, și din alte zone ale țării, că nu au nevoie de hoteluri luxoase pentru a atrage turiști, ci cuptorul din curte în care face cozonaci e suficient pentru a stârni interesul. Cum s-ar putea extinde acest concept astfel încât un sătuc din Novaci, să spunem, să fie vizitat de cât mai mulți oameni.

Gabriela Solomon:  E nevoie de multă promovare și de servicii integrate. Oamenii vin pentru un pretext (făcut de cozonaci, eveniment gastronomic, sărit cu parapanta), dar ai nevoie de infrastructură ca să îi ții mai multe zile sau ca să îi convingi să revină. Daca luăm exemplul Novaci – ar fi nevoie de un centru de informare turistică funcțional, de operatori de turism care să se ajute între ei, de o ofertă diversă de experiențe (tururi cu căruța, ateliere de pictat pe ceramică, ateliere de făcut cozonaci sau pâine, etc). Fără toate astea, oamenii preferă să treacă prin Novaci pe drum spre Rânca.  Lipsește infrastructura (câte unități de cazare de 4 stele sunt în Târgu  Jiu sau în jur?) și lipsește colaborarea.

 

“Turiștii români vor să fie transportați într-o Românie a bunicilor, dar cu servicii impecabile”

 

Gorjenii lui Brâncuși: După ce ai vizitat multe locuri din țară cu multe grupuri de turiști, poți să ne faci profilul turistului de astăzi? Ce vrea să vadă, de ce este interesat?

Gabriela Solomon:  Sunt multe profiluri de turiști. Turiștii străini care vin pentru prima oară în România vor să vadă lucrurile de care au auzit (Bran, Peleș, Brașov sau Sibiu) și se minunează când ajung într-un sat și mănâncă mâncarea pregătită de localnici. Turiștii români vor să fie transportați într-o Românie a bunicilor, dar cu servicii impecabile.

Gorjenii lui Brâncuși: Care este locul tău preferat din Târgu Jiu? Dar din călătoriile tale? De ce?

Gabriela Solomon:  În Târgu Jiu îmi place casa în stil neo-românesc din Parcul Eroilor pentru că adăpostește un portret imens de-al lui Brâncuși. Am intrat o singură dată, dar mi-a rămas în minte imaginea lui. Putem să continuăm în aceeași notă și să zic atelierul lui Brâncuși de la Paris. Sau putem să schimbăm registrul și să vorbim despre Rio de Janeiro și plajele incredibile din Brazilia. În fiecare loc e important cum mă simt.

Gorjenii lui Brâncuși: Ce părere ai despre o expresie folosită de mulți români. România e o țară frumoasă, păcat că e locuită. Cum luptăm cu asta?

Gabriela Solomon: De fiecare dată când un prieten străin mă întreba „cum e România?”, „cum sunt românii?” aveam acelaşi răspuns sec, aproape automat: „România e o ţară frumoasă, păcat că e locuită!” Generalizarea asta nu îmi face cinste şi nu ne face cinste. Suntem şi noi, fiecare dintre noi, în acel „păcat că e locuită!” Şi mama, şi tata, şi bunicii. Răspunsul ăsta sec vine din ani şi ani în care mi s-au arătat bubele – ce nu fac bine, ce nu am zis bine, ce nu se întâmplă, ce nu se face. În schimb, despre alte ţări şi alte popoare se vorbea de bine: ce eleganţi sunt francezii!, ce sistem educaţional au englezii! iar legătura care s-a format în mintea mea a fost „ei sunt mai buni, ţările lor sunt mai frumoase, mai îngrijite, mai curate, să ne îndreptăm înspre acolo!” Aşa că am vizitat alte şi alte ţări, în căutarea unui „mai bine, mai frumos decât în România”.

Şi la nivel personal a fost cam la fel – am căutat răspunsul la nelinişti din curtea mea în curtea vecinului. Şi, oricât măturam în curtea vecinului, la mine acasă nu era curat.

A fost nevoie de o călătorie la 10 000 de km ca să văd conexiunea între nişte oameni extrem de ataşaţi de curtea lor, de istoria lor, de tradiţiile lor şi energia şi zâmbetul pe care le demonstrau zi de zi.  Deşi au mai multe probleme decât noi (sărăcie, corupţie, violenţă cât pentru 200 de milioane de locuitori), brazilienii vorbesc cu drag despre ţara lor, familie, muzică şi dans. Îşi iau energia de pe plajă, din munţi, din poveşti de samba şi din poveşti despre eroi locali. Nu toţi şi nu în orice moment al zilei, dar sigur sunt mai îndreptaţi spre interior decât spre exterior.

M-am întors (şi în ţară şi spre interior) şi am început să sap în lada de zestre. Mai mult decât atât, am luat şi alţi oameni cu mine ca să văd dacă şi pentru ei are sens ce e în ladă.

Gorjenii lui Brâncuși: Unde vrei să ajungi cu My Secret Romania?

Gabriela Solomon:  La cât mai mulți oameni interesați de autentic, valori, gastronomie, România de altădată și reinventare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *