Interviu cu Izabela Pănescu. Cum a ajuns de la “mâncam nesănătos” la “Tinerețe fără bătrânețe”

Comoara din centrul Târgu Jiului. Ați văzut grădina de pietre?
8 septembrie 2018
Două interviuri! Unul cu Andreea Medar și altul despre Andreea Medar!
17 octombrie 2018

Interviu cu Izabela Pănescu. Cum a ajuns de la “mâncam nesănătos” la “Tinerețe fără bătrânețe”

Știați că Izabela Pănescu, realizatoarea emisiunii “Tinerețe fără bătrânețe” de la Digi 24, este din Târgu Jiu? Locuiește în București de la 19 ani, vine rar în Târgu Jiu, mai ales că între timp părinții s-au mutat, dar locul preferat din oraș a rămas cel în care a copilărit. Izabela povestește că atunci când vine la Târgu Jiu îi place să treacă prin fața blocului în care a crescut, de pe strada Mioriței din Târgu Jiu, pentru că are multe amintiri frumoase. Mai multe sunt din fața blocului, de la joacă.  🙂

 

Emisiunea prezentată de Izabela, “Tinerețe fără bătrânețe”, difuzată în fiecare duminică la 10:30 la Digi 24, dar şi rubricile de la Digimatinal, au mare succes, cred că și datorită sincerității realizatoarei, care nu prezintă nici un subiect în care nu crede. Izabela trăiește ca în emisiunea ei; promovează un stil de viață sănătos, gătește și mănâncă sănătos, face sport și se preocupă de partea spirituală.

Momentul transformării

Dar nu a fost mereu așa! În urmă cu câțiva ani, Izabela lucra în echipa emisiunii “Ce se întâmplă, doctore?” de la PRO TV și documenta subiecte legate de alimentație și stil de viață sănătos, dar cum tot ea confirmă, nu aplica nimic din ce îi sfătuia pe oameni prin reportajele ei. Apoi a venit o vizită la medic.

Un diagnostic a pus-o pe gânduri și a obligat-o să facă schimbări importante pentru a putea evita o boală gravă. A început cu alimentația. De atunci, Izabela învață în fiecare zi cum să fie în echilibru cu toate și-i inspiră și pe alții să facă la fel. Primii au fost cei din familie, care au fost convinși de sfaturile Izabelei.

Recent, Izabela a început o serie de interviuri LIVE, pe Facebook, cu medici de diverse specializări, care sunt extrem de interesante și din care poți afla lucruri din fața calculatorului.

Gorjenii lui Brâncuși: Când ai plecat din Târgu Jiu și cât de des revii aici?

Izabela Pănescu: Am plecat din Târgu Jiu la 19 ani, după liceu (Spiru Haret). Eu îmi doream Jurnalism, dar pentru că era concurență foarte mare (10/loc), m-am înscris și la Limbi Străine, și la Comunicare. Am intrat la buget la Limbi Străine și la taxă la celelalte două. A! Mă mai înscrisesem la 3 facultăți și la Timișoara, de gura parintilor 🙂 Nu prea voiau să mă lase la Bucuresti, li se părea mai liniștit la Timișoara, mai puține pericole 🙂 Acolo a fost cu dosar și am intrat la buget la toate trei, doar că eu îmi doream Jurnalism la Bucuresti J Am norocul să am niște părinți care mă susțin și chiar dacă nu era ușor pentru ei, m-au lăsat la Jurnalism, la taxă, dar am rămas și la Limbi Străine, să le fac în paralel. După o lună mi-am dat seama că nu am cum. Alergam de la una la alta, dar era imposibil să ajung la toate cursurile, așa că am înghețat anul la Limbi Străine, cu gândul că în anul II la Jurnalism va fi altfel, o să mă obișnuiesc până atunci și voi putea să încep și Limbi Străine. Îmi doream mult, și acum îmi pare rău că nu am mai putut să fac facultatea, pentru că eram la Engleză-Spaniolă, două limbi care îmi plac enorm de mult. Nu am mai făcut Limbi Străine pentru că m-am angajat la ProTV imediat după ce am terminat anul I.

În Târgu Jiu ajung destul de rar, pentru că parintii mei au vândut apartamentul și stau la țară, așa că merg la ei de fiecare dată. Doar sora mea mai stă în Târgu-Jiu, dar aproape de fiecare dată când merg acasă vine și ea la tara. De asta în oras ajung poate o dată pe an sau chiar mai rar.

 

Gorjenii lui Brâncuși: Unde ai copilărit? Cum era atunci?

Izabela Pănescu: Am crescut atât în oras, cât și la țară. În Târgu-Jiu stăteam pe strada Mioriței și mai mereu eram în fața blocului, la joacă, unde mi-am și spart capul o dată 🙂 La țară stăm într-un sat la jumătatea distantei dintre Târgu-Jiu și Craiova. În week-end-uri și vacanțe acolo eram și cel mai bine imi amintesc când jucam fotbal 🙂 Aveam o “gașcă” și de baieti, și de fete, și ne plăcea mult să jucam fotbal. Eu urmăream si meciurile la televizor, eram microbistă înrăită :)) Acum nu mai sunt așa, dar e soțul meu pentru amândoi :))

 

Gorjenii lui Brâncuși: Când revii acasă cum ți se pare orașul? Ce îi lipsește?

Izabela Pănescu: Sincer nu pot să raspund la întrebare, pemtru că n-am mai fost de mult așa, să stau să mă plimb prin oraș. În ultimii ani atunci când am ajuns a fost doar pe fugă, să rezolv ceva.

Gorjenii lui Brâncuși: Care este locul tău preferat din Târgu Jiu. De ce?

Izabela Pănescu: Zona în care am copilărit. Mă leagă multe amintiri de acel loc. Cand ajung prin Targu-Jiu îmi place să trec măcar cu masina prin fața blocului în care am stat 19 ani din viață. Îmi mai place Parcul central. Ma emoționează mereu să văd operele lui Constantin Brâncuși și nu doar pentru că reprezintă simbolul orașului nostru, ci și pentru că vad în ele talent, pasiune, dăruire, muncă.

Izabela, alături de părinți. sursa foto: Facebook

Gorjenii lui Brâncuși: Ce a fost înainte de emisiunea de la Digi24?

Izabela Pănescu: Am avut doar două locuri de muncă, deci înainte de Digi24 a fost doar ProTV. La Pro am inceput să lucrez la 20 de ani, chiar puțin înainte să împlinesc 20 de ani. Îmi amintesc că ziua mea m-a prins la redacție, pentru că lucram de noapte. Așa am inceput: doi ani am fost reporter pe noapte, pentru Știrile ProTV de dimineața. Noaptea eram la serviciu, ziua la cursuri la facultate. Acum să nu credeți că eram cea mai silitoare, pentru că nu am avut cum. Mi-a fost greu să mă obișnuiesc cu asta, pentru că mereu am fost printre cei mai buni din clasă în generală și liceu, dar nu mai aveam randament. Îmi amintesc cum la unele cursuri mi se închideau ochii și nu mai puteam de rușine față de profesor, dar pur și simplu nu puteam controla asta, nu îi puteam ține deschiși. După cei doi ani de noapte am început să lucrez la emisiunea “Ce se întâmplă, doctore?”, tot ca reporter. De altfel, și la Digi24 tot ca reporter am plecat, dar viața se pare că îmi pregătise altceva. Mie și acum cel mai mult îmi place în spatele camerelor, îmi place să merg pe teren, dar așa s-a nimerit, să devin între timp producător și realizator al emisiunii. Îmi place și asta, clar, mai ales pentru ca am avut multe de învățat, am evoluat, dar la rândul meu am devenit sursă de inspirație pentru alții. Asta e cea mai mare satisfacție și te face să uiți nopțile nedormite, toate greutățile și munca uneori până la epuizare. Dar să ne intelegem: nu recomand asta. Noi poate uităm, dar organismul nu uită. Eu m-am trezit sper la timp și acum nu mai muncesc atât de mult.

 

Gorjenii lui Brâncuși: Citind blogul tău, izabelapanescu.ro, mi-am dat seama că ce promovezi în emisiune aplici  în viața reală. Când și de ce ai hotărât să adopți un stil de viață sănătos?

Izabela Pănescu: Acum 10 ani mi s-a descoperit un polip pe colon, iar medicii mi-au spus că în cativa ani s-ar fi putut transforma în cancer. Aveam 22 de ani! Acela a fost momentul în care nu doar mi-am dat seama că trebuie să schimb ceva, dar am și acționat. Până atunci aveam o viață total dezordonată, din toate punctele de vedere. De exemplu, la capitolul alimentație mâncam tot ce era mai nesănatos: mult fast food, dulciuri, sucuri carbogazoase, mâncare procesată, mult prea multă proteină animală, nu găteam absolut deloc, mâncam haotic. În plus, nu făceam deloc sport, munceam foarte mult, nu petreceam deloc timp eu cu mine. Am reușit să fac asta încetul cu încetul, e mult de povestit. Daca vreți să aflati mai multe, am scris pe site un articol despre asta.

Gorjenii lui Brâncuși: Ce faci când nu te ocupi de emisiune?

Izabela Pănescu: Mă ocup de site și de conturile mele de social media. Practic am aproape două joburi. Plus ca mai apar evenimente la care merg, ședinte foto, filmări ori interviuri precum acesta:) Puținul timp rămas îl petrec în mare parte cu soțul meu, fie acasă, fie la un restaurant cu mâncare sănătoasa, ori în călătorii. Tot sănătoase și ele 🙂 De altfel am si o rubrică pe site cu numele #CalatoreșteSănătos, unde împărtășesc locurile cu mâncare sau activități sănătoase pe care le descopăr.

 

Multe persoane se schimbă abia după ce primesc un diagnostic”

 

Gorjenii lui Brâncuși: Ai prezentat în emisiune un subiect cu care nu ai fost de acord? Care și de ce?

Izabela Pănescu: Nu. Am avut mereu libertate în alegerea subiectelor și chiar nu ne-a fost niciodată impus un subiect cu care să nu fim de acord.

 

Gorjenii lui Brâncuși: Dar ce înseamnă, de fapt, să duci un stil de viață sănătos? Este vorba doar despre alimentație?

Izabela Pănescu: Nu, nici pe departe, dar știu că sunt mulți oameni care cred asta. Și eu am facut parte din această categorie la început. Am avut o perioada în care devenisem chiar obsedată de alimentația sănătoasă, iar apoi mi-am dat seama că echilibrul este cel care contează și că alimentația e doar o piesă din puzzle. E nevoie de mișcare, e absolut necesară, e nevoie de echilibru între timpul petrecut muncind, cel petrecut cu familia, cu tine, cu pasiunile tale și timpul destinat odihnei. Somnul este extrem de important. Nu avem cum să fim sănătoși dacă nu ne odihnim. Hidratarea este de asemenea extrem de importantă. La fel și partea emoțională. Din punctul meu de vedere toți avem nevoie de terapie psihologică, să vindecăm rănile din trecut. Și să nu uităm partea spirituală. Nu-ți imagina că eu sunt zen, că le bifez pe toate și am un stil de viață perfect. Nu stiu daca există om care să reușească asta, dar important este să fim conștienți de ce avem de schimbat și să și facem ceva în privința asta. Uneori e greu, chiar foarte greu.

 

Gorjenii lui Brâncuși: Care crezi că este informația, despre anumite alimente sau despre acest sector, care poate genera schimbarea dietei? Știi testele alea cu cartofii prăjiți de la un anumit lanț de fast-food care sunt în perfectă stare și culoare după ani de zile… Genul acesta de informații ne ajută să luăm o decizie?

Izabela Pănescu: Este esențial să fim informați și nu din orice surse, ci din unele de încredere, dar nu pentru toată lumea e suficient. Multe persoane se schimbă abia după ce primesc un diagnostic, așa cum a fost și cazul meu. Eu aveam toate informațiile, lucram cu medici, faceam materiale la “Ce se întâmplă, doctore?” despre stil de viață sănătos și degeaba, nu se atingea nimic de mine, până când am primit acest diagnostic. În ultima vreme observ însă, din ce in ce mai mulți oameni, care încep să schimbe câte ceva în stilul lor de viață și fără să fie bolnavi. Asta e ideal!

Cred că îi ajută mult și experimente precum cel cu cartofii prăjiti, îi ajută dezvăluirile despre industria alimentară și tot ce se practică pentru ca mâncărurile să aibă gust cât mai bun, să arate bine, să aiba termen de valabilitate cât mai mare. Asta facem și noi de 6 ani la emisiune si asta fac si eu pe site. A! Și foarte important este exemplul personal. Fii tu schimbarea pe care o vrei la ceilalți și apoi se vor schimba și ei. Vă spun din proprie experiență.

 

Timp pentru ea, parte din rutina zilnică

Gorjenii lui Brâncuși: Ai o rutină zilnică? Care este?

Izabela Pănescu: Am mai multe rutine zilnice 🙂 Una este cea legată de alimentatie: îmi incep ziua cu un pahar cu apă (uneori cu puțină zeamă de lămâie), micul dejun după aproximativ o oră, apoi gustare, prânz, a doua gustare, cina. Gustările sunt mereu fructe proaspete. O altă rutină e cea de îngrijire a feței, alta de îngrijire a dinților, alta cea de sport și timp cu mine. Nu întotdeauna îmi ies, mai am de lucru la unele dintre ele și cred că toată viața mai avem ceva de îmbunătățit la stilul de viață, dar important e să nu ne învinovățim pentru ce nu reușim să facem și să perseverăm.

 

Gorjenii lui Brâncuși: Cum convingem copiii să mănânce sănătos?

Izabela Pănescu: Prin exemplul propriu, clar! Dacă e un lucru la care să fie de acord toți medicii și specialiștii, acesta este. Și e logic și usor de înteles pentru oricine. Copiii imită, fac și ei ce văd la cei din jur și în special la persoanele care îi cresc – aviz și bunicilor sau bonelor, nu doar părinților. Degeaba îi dai copilului să mănânce sănătos sau îi spui ca nu e bine să manance dulciuri ori să bea sucuri carbogazoase, când tu faci asta. Profit de această ocazie sa le spun părinților, de fapt să ii rog din suflet să fie mai atenți ce le dau copiilor să mănânce, dar și ce mănâncă ei.

 

Gorjenii lui Brâncuși: Ar fi potrivite cursuri de nutriție în școală?

Izabela Pănescu: Ar fi aur curat! Eu am mers de câteva ori in scoli și grădinițe pentru a-i învăța pe copii ce înseamnă o alimentație sănătoasă si mai știu câteva persoane care fac asta în mod frecvent, dar adevărul este că sunt picături într-un ocean. Ar trebui să existe un program național cu impact real, de masă.

 

Gorjenii lui Brâncuși: Ce crezi că a dispărut din viața noastră și nu ar fi trebuit. Ce nu mai facem?

Izabela Pănescu: Mișcare. Stăm prea mult pe scaun, mult prea mult. Și mergem cu mașina chiar și la pâine, cum îmi povestea un medic cardiolog despre un pacient al său. Și ar mai fi instrospecția, timpul fiecăruia, de liniste, cu sine…

 

Gorjenii lui Brâncuși: Cartea preferată este…? De ce?

Izabela Pănescu: Ahh, e greu să aleg una singura. O să spun trei dintre cărțile care m-au acaparat în ultima vreme: “Iubește și fii iubit(a)” (Domnica Petrovai), “Tatăl celuilalt copil” (Parinoush Saniee), “Carte de identitate” (Sanda Nicola). A! Și “Cel mai frumos loc din lume e chiar aici” (Care Santos, Francesc Mirales)! E mai de weekend asa, dar cu multe învățăminte.

 

Gorjenii lui Brâncuși: Planuri de viitor?

Izabela Pănescu: Să îmi continui procesul de vindecare, să inspir și mai mulți oameni să își schimbe stilul de viață, să mă bucur mai mult de viața mea.

Mulțumesc, Izabela! 🙂

1 Comment

  1. Ilie Otilia Petronela spune:

    Bravo Izabela mă bucur pentru tine foarte mult și-ți urez multă sănătate și mult succes în planurile tale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *