Scrisoare inedită din 1957: Unde voia Brâncuși să construiască o nouă Coloană Infinită

Două interviuri! Unul cu Andreea Medar și altul despre Andreea Medar!
17 octombrie 2018
Marcel Jinca, gorjeanul studiat la orele de Astronomie
19 noiembrie 2018

Scrisoare inedită din 1957: Unde voia Brâncuși să construiască o nouă Coloană Infinită

Sculptorul Constantin Brâncuși își dorea să construiască o Coloană Infinită, ca cea de la Târgu Jiu, în fața sediului UNESCO de la Paris! Această afirmație îi aparține Doinei Lemny, cercetător la Institutul Pompidou de la Paris, și autor al mai multor cărți despre viața și opera lui artistului născut în Gorj, care citează o scrisoare din 1957 trimisă de scriitorul Henri Pierre Roché directorului Muzeului Național de Artă din Paris, Jean Cassou.

Într-o conferință prilejuită de împlinirea a 80 de ani de la inaugurarea operelor sculptorului de la Târgu Jiu, Doina Lemny a prezentat o scrisoare din care rezultă dorința acestuia, dar și faptul că erau discuții despre demararea unor campanii de strângere de fonduri. Este o scrisoare trimisă de autorul Henri Pierre Roché și conservatorul șef Jean Cassou, cu o lună înainte de moartea lui Brâncuși. “Henri Pierre Roché trimite o scrisoare directorului Muzeului Național de Artă Modernă din Paris, Jean Cassou, pe 14 februarie 1957, cu o lună înainte de decesul sculptorului. Roché devine ecoul uneia dintre cele mai mari dorințe ale artistului român, să se ridice o Coloană fără Sfârșit, mărită, la Paris, în fața clădirii UNESCO. Henri Pierre Roché devine mesagerul artistului și încearcă să-l convingă pe Jean Cassou să susțină acest proiect”, a spus Doina Lemny.

Doina Lemny, cercetător

Roché avea în plan crearea unei asociații formată din admiratorii lui Brâncuși, pentru a strânge banii necesari.

Această scrisoare este inedită, în contextul în care această Coloană ar fi fost amplasată în fața clădirii UNESCO, instituția de la care România așteaptă cu sufletul la gură un răspuns: va include Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu în patrimoniul mondial sau nu?

Cu toate acestea nu sunt alte dovezi că acesta ar fi vrut să construiască o Coloană Infinită la Paris, mai ales că luna în care este datată scrisoarea- 14 februarie 1957- este cu puțin înainte ca sculptorul să moară. Este greu de crezut că pe patul de moarte, fiind nenumărate mărturisiri privind starea sa, să se fi văzut în stare să construiască această operă.

Singura Coloană Infinită este cea din Târgu Jiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *