Nu vă lăsați înșelați de nume – Arte Mici. Sigur, participanții la Salonul de pictură sunt mici, ca vârste, însă lucrările lor sunt foarte bune, dar organizarea și participarea sunt făcute într-un stil mare. Ceea ce a început cu câteva lucrări ale unor copii talentați, astăzi se traduce într-un concurs cu renume internațional și jurizat de artiști importanți din țară și din străinătate. “Salonul de pictură “Arte Mici” este un elogiu spiritual dedicat copilăriei. Se vrea nu numai un descoperitor de imagini, dar şi un interpret corect al acestora, capabil să pună în valoare, fără a distruge, construcţia simbolurilor pure”, explică fondatorul acestui eveniment, Florin Preda-Dochinoiu.
Așadar, astăzi vă spun povestea unui concurs-fenomen, care adună copii din mai multe țări pe care-i tratează cu maximă seriozitate, lucru dovedit și de componența juriului. Întodeauna personalități din domeniu.
Totodată, cred că povestea este una care trebuie spusă pentru că avem nevoie de cât mai multe exemple de oameni care fac ceva pentru alții, pentru comunitate. Florin Preda-Dochinoiu a înțeles de acum zece ani că dacă vrea acest tip de concurs pentru copii atunci trebuie să-și suflece mânecile. Și a făcut-o!
Salonul de pictură “Arte Mici” a luat ființă în Motru, iar anul acesta a avut loc a zecea ediție. La zece ani distanță, ceea ce a început cu eticheta “eveniment clandestin de formă, pată și culoare” este astăzi un adevărat fenomen cultural. Așa cum spune și fondatorul Salonului de Pictură ”Arte Mici”, pictorul și graficianul Florin Preda-Dochinoiu, pentru o zi orășelul mineresc, Motru, devine central Universului pentru micii artiști. Florin Preda- Dochinoiu a început să organizeze acest concurs de pictură pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani de pe vremea când încă lucra în Poliția Română.
Conform Dex-ului, cuvântul clandestin înseamnă ceva „care are un caracter secret (din cauză că e oprit de lege), ilegal, conspirativ”. Ei bine, cuvântul este cu atât mai interesant dacă amintim și că evenimentul de artă pentru cei mici a fost fondat de un polițist. Ba mai mult, prima expoziție nu a fost deloc secretă, ea având loc în sediul Poliției Motru, acolo unde Florin Preda-Dochinoiu și-a desfășurat activitatea până în 2017.
Subiectul acestui articol este concursul ce reunește lucrări ale unor copii extrem de talentați din mai multe țări, însă în viitor cred că trebuie spusă și povestea lui Florin Preda-Dochinoiu. Polițist de meserie, dar care a publicat în reviste de prestigiu și care a avut nenumărate expoziții personale. Iar acum este, după cum singur se intitulează, “pictor de duminici”.
Uite de ce!
Cu toate că Florin Preda-Dochinoiu este vocea „Arte Mici”, acesta are în plan și o expoziție personală.
Înainte de interviul cu Florin Preda-Dochinoiu, ca să înțelegeți spiritul “Arte Mici” trebuie să vedeți această fotografie. Flavius este câștigătorul primei ediții „Arte mici”, iar astăzi este student în ultimul an la Arhitectură.
Gorjenii lui Brâncuși: Pentru început spuneți-mi câteva lucruri despre dvs.
Florin Preda-Dochinoiu: Acum sunt doar “pictor de duminici”! Pictor de duminică este o denumire dată pentru pictorii naivi, pictor de duminici este o interpretare a picturii de sărbătoare (duminicile toate sunt frumoase şi iubite).
Gorjenii lui Brâncuși: Din documentarea pe care am făcut-o înainte mi-am dat seama că dvs aveați o pasiune pentru scris, cum ați ajuns la pictură?
Florin Preda-Dochinoiu: Am debutat cu poezie în revista ,, Cutezătorii” , la vârsta de 13 ani.
Eu am redat atunci doar stări sezoniere ale sufletului, un fel de imitaţii tranzitorii, deci nu cred că mă pot numi poet. Fratele meu, Constantin Preda, este un mare, mare poet. El scrie o poezie demenţială! Nepotul meu Constantin Romulus Preda îi calcă pe urme şi cred că, acum, are pasul mai mare decât al tatălui.
Ruga mea pentru tuş şi culoare am început-o, cred, în anul 1987, când am ajuns în Bucureşti cu fratele meu Constantin Preda şi poetul Alex Gregora, pentru a participa la Cenaclul “Confluenţe”.
Nu ştiu motivele pentru care Cenaclul nu s-a mai ţinut, dar atunci am avut onoarea să-l cunosc pe graficianul de talie mondială Florin Pucă.
Întâlnirea cu maestrul Florin Pucă şi lucrările domniei sale au fost prima prietenie rămasă, ca şi act de moştenire durabilă, a copilăriei mele.
Deci, dacă o pot asocia cu ceva, fascinaţia pentru desen şi pictură a apărut când am ajuns, pentru prima dată, în Bucureşti.
Gorjenii lui Brâncuși: Dar cum ați ajuns la Motru? Dvs sunteți din Dolj.
Florin Preda-Dochinoiu: Cum am mai spus şi cu alte ocazii, Gorjul este un loc protejat de Dumnezeu, un ţinut de înălţare şi zbor, locul de unde a plecat arta genialului Constantin Brâncuşi. E magnific să-mi duc existenţa pe meleagurile pe care el a trecut, e ca şi cum mi-aş atinge cerul cu mâna. Destinul şi dragostea m-au adus în Gorj, la Motru! Soţia mea, Camelia, este din Motru. Sunt “măritat” aici!
Gorjenii lui Brâncuși: Cum a apărut Arte Mici?
Florin Preda-Dochinoiu: Proiectul “Arte MiciI” a apărut ca o reacţie şi ca o alternativă. Este unicat. A fost şi este un eveniment clandestin de pată, formă și culoare.
Gorjenii lui Brâncuși: De unde v-a venit ideea?
Florin Preda-Dochinoiu: Acum zece ani, la 25 martie, lua ființă Salonul de Pictură „Arte Mici” cu un format neobișnuit al geografiei de organizare şi expunere: sediul Poliției Municipiului Motru, spaţiul nefiind ales întâmplător, ci datorită aniversării a 188 de ani de la înființarea Poliţiei Române şi ca un semnal faţă de atitudinea neobișnuit de refractară a unor reprezentanți ai culturii gorjene care tratează arta ca un pamflet cotidian, punând în spaţiul artistic evenimentele din lumea politică.
Primul proiect “Arte Mici” a fost susținut de patru politiști: subsemnatul, care la vremea respectivă eram poliţist, agentul-şef Nicolae Pârvan, comisarul Aurel Potcovaru şi agentul de poliţie Modan Mișu Adrian și 3 jurnaliști: Cornel Ciciu, Gheorghe Marin și Constantin Bunilă, pentru că toți aveam un interes comun de a apăra, fiecare în felul său, drepturile si libertățile fundamentale ale omului, și de ce nu, și dreptul la artă al copiilor. Dintre susținătorii proiectului, astăzi, patru sunt deja premii ale concursului: NICOLAE PÂRVAN, AUREL POTCVARU, GHEORGHE MARIN şi CONSTANTIN BUNILĂ.
Salonul de pictură “Arte Mici” a apărut ca o reacţie împotriva la ceva, ca o alternativă a spontaneității şi a fanteziei. A fost o evadare, o eliberare de regulile impuse, a fost un simbol de Buna Vestire.
Gorjenii lui Brâncuși: Are o semnificație pentru dvs. Buna Vestire.
Florin Preda-Dochinoiu: Da, Buna Vestire este un act de împlinire a făgăduinţelor.
Gorjenii lui Brâncuși: Care este scopul acestei comunități de mici artiști?
Florin Preda-Dochinoiu: Repet şi acum, Salonul de pictură “Arte Mici” este un elogiu spiritual dedicat copilăriei. Se vrea nu numai un descoperitor de imagini, dar şi un interpret corect al acestora, capabil să pună în valoare, fără a distruge, construcţia simbolurilor pure.
Gorjenii lui Brâncuși: Îmi puteți povesti un moment, o situație, când ați fost sigur că acest proiect este bun și că își atinge scopul?
Florin Preda-Dochinoiu: Am fost convins că este un proiect bun încă din faza de idee. Îţi dai seama dacă îşi atinge scopul numai dacă trăieşti emoţia şi bucuria copilăriei. Acest lucru îl veţi putea înţelege numai dacă participaţi la festivitatea de premiere. Vorba mea poate fi vânt pe un câmp deschis, pe când emoţia trăită va fi un furnizor important de energie şi va rămâne proprietatea dumneavoastră.
Gorjenii lui Brâncuși: Cum funcționează acest proiect, pentru că am văzut copii din mai multe locuri din țară, din Republica Moldova, dar și din alte țări.
Florin Preda-Dochinoiu: Salonul de pictură “Arte Mici” este deschis artiştilor români, de pretutindeni şi din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 3 şi 15 ani, fiind organizată pe trei grupe: 3-6 ani, 7-10 ani şi 11-15 ani.
Anul acesta ne-am ridicat la înălţimea unui deceniu. Totul a fost demn de cifra 10.
S-au înscris peste 565 de participanţi din România, Austria, Brazilia, Bulgaria, Grecia, Marea Britanie, Spania, Ucraina şi Republica Moldova si au fost premiaţi 155 de artişti. De obicei, înscrierile se fac in lunile ianuarie- februarie, iar festivitatea de premiere are loc în luna martie. Regulamentul privind participarea la Salonul de pictură Arte Mici se publică anual pe pagină artemici.ro.
Pentru reuşita acestui eveniment doresc să mulţumesc juriului, organizatorrilor, partenerilor Arte Mici- prietenii mei, artiştilor participanţi şi să felicit premianţii şi dascălii din spatele lor, în special pe cei din Republica Moldova. Salonul de pictură “Arte Mici” are loc anual.
Gorjenii lui Brâncuși: Ce aveți de gând cu „Arte Mici”, unde trebuie să ajungă?
Florin Preda-Dochinoiu: Spre deosebire de alte manifestări de artă, Salonul de Pictură „Arte Mici” (eveniment clandestin de pată, formă şi culoare) este un eveniment important, care și-a făcut loc în agenda culturală internațională, fiind dedicat artiștilor români de pretutindeni, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani. Este o mișcare artistică care va lua o și mai mare amploare în edițiile viitoare, în fiecare an, de Buna Vestire.
Gorjenii lui Brâncuși: Acest proiect se identifică acum și cu proiectul dvs personal sau lucrați la ceva?
Florin Preda-Dochinoiu: Salonul de Pictură „Arte Mici” este un proiect în care mă implic personal, trei luni în fiecare an, dar nu mai este de mult un proiect al meu, ci al comunităţii din care fac parte, unde trăiesc, iubesc şi sper.
Am şi proiecte artistice personale, care, cu siguranţă, o să fie vizibile în spaţiul public anul acesta. Pot spune doar atât: „Sunt doar un pictor de duminici, care visează în simplitate la firescul lucrurilor rânduite de Dumnezeu”!
Gorjenii lui Brâncuși: O curiozitate. Cum l-ați cunoscut pe Grigore Vieru?
Florin Preda-Dochinoiu: Pe genialul nostru poet Grigore Vieru l-am cunoscut de la fratele meu, dar în anul 2002 ne-am întâlnit la Chişinău pentru că am avut onorea să-mi scrie prefaţa albumului meu de grafică ,,DOCHINOIU”, apărut la Fundaţia “Scrisul Românesc” Craiova.