Povestea Lavandinne. Mai mult decât o afacere cu lavandă

Șaptezeci de aforisme despre viață, spuse de Brâncuși
10 mai 2019
Strad’Art sau cum Târgu Jiu prinde viață
22 iulie 2019

Povestea Lavandinne. Mai mult decât o afacere cu lavandă

Trebuie să mărturisesc! Nu ești primul care află povestea Anei, creatoarea Lavandinne, pentru că până să scriu acest articol am povestit câtorva prieteni despre cum a reușit ea să facă o afacere dintr-un butaș de lavandă. Și de această dată, o să descoperi că atunci când faci ce-ți place nu prea simți că muncești și că acel lucru pe care-l poți face fără efort nu este chiar greu de găsit, însă trebuie să fii mai prezent și atent ca să te prinzi în momentul potrivit! Revenind, Lavandinne nu este doar o afacere cu produse cu lavandă, cum sunt multe altele, pentru că pe lângă planta frumos mirositoare mai este și Ana, care face o echipă specială cu lavanda! În plus, ea a reușit să valorifice lavanda în produse deja cunoscute, dar a găsit mijloace prin care planta să fie admirată tot timpul anului!

Când am întâlnit-o pe Ana Neagu, creatoarea Lavandinne, aranja de zor săpunuri, buchețele de lavandă și altele în magazinul din centrul Târgu Jiului, pe care l-a deschis acum mai bine de o lună. Este foarte posibil să fi fost primul client al magazinului 🙂

Este vorba de magazinul cu bicicleta mov, din centrul pietonal! Sunt sigură că acum știi la care mă refer. I-am propus atunci să avem o discuție despre afacerea ei cu lavandă și a fost de acord, dar m-a rugat să aștept să înflorească, în mai-iunie. Faptul că voia să-mi și arate cultura mi-a plăcut,pentru că mi-am dat seama cât demândră și entuziasmatăeste de ceea ce a reușit, și voia să arate și altora. Am urmărit evoluția culturii pe contul de Facebook, dar am și vorbit la telefon cu Ana în tot acest timp. 

Într-o  joi am ajuns acasă la ea, unde mă aștepta cu o măsuță așezată la umbră, pe care pusesecâteva fire de lavandă și o cană cu limonadă cu gheață. Am vorbit mult timp la umbra căsuței ca de turtă dulce, viitorul ei atelier, iar în față se așternea un covor mov! Ei bine, am dat toate aceste detalii pentru că în viitor ați putea beneficia și voi de acest tratament.

Dar haideți să vedeți cum a început totul!

Prima recoltă, un braț de lavandă

Ana Neagu are o cultură de circa 1.500 de mp cu lavandă de diverse soiuri. Nu este mult, însă pentru ea este destul. Oricum este mult de muncă, deși ea este norocoasă pentru că are deja o echipă formată din vecine și rude care o ajută în fiecare an.

Cele mai frumoase flori le păstrează pentru aranjamente, recolta din toamnă o folosește la perne și săculeți. Iar pentru sirop folosește un alt soi. Nu rămâne nimic nevalorificat. „Când am pus lavandă nu m-am gândit la ea ca la o afacere, ci trebuia să punem ceva pe acel teren. Nu luasem în calcul munca, riscurile, ziceam că pun lavandă și o să fie frumos, și miroase frumos. Și pe urmă am început să o folosesc”. A început să cultive lavandă acum 3 ani, după ce a primit un butaș cadou, de la o prietenă. De la o tufă de lavandă ea a ajuns să facă aranjamente neperisabile cu lavandă, săpun și sirop natural sau săculeți, perne și jucării, toatecu parfumul irezistibil al lavandei. Și nu se oprește aici! Are în plan să deschidă plantația vizitatorilor mari și mici. Sunt aproape gata lucrările la atelierul ei, care împreună cu plantația, dar și cu mediul înconjurător formează un întreg pe care trebuie să-l vedeți!

Cu toate acestea, eu am rămas cu ideea că totul a pornit de la casa pe care Ana și familia ei au construit-o, care deși este în apropiere de Târgu Jiu, este izolată, iar natura încă și face de cap.Ana spune că terenul pe care-l avea disponibil este pietros și, deci, nu chiar prietenos. Doar lavandei îi place. Știa câte ceva despre lavandă pentru că primise un butaș de lavandă pe care îl multiplicase. Ana s-a mulțumit un timp doar cu mirosul relaxant al plantei mov. A început să pună lavandă în săculeți, pe care-i plasa strategic în dulapul cu haine. Mai are și azi din cei făcuți acum trei ani. “Prima mea tufă de lavandă a fost primită cadou, de la o prietenă. Am multiplicat-o și prima dată făceam săculeți, pentru noi, pentru dulap, și în timp am prins drag de ea. Mirosul este foarte frumos. Am început să mă interesez ce beneficii are, ce pot face cu ea”.

Așa că atunci când a trebuit să decidă ce să planteze pe terenul disponibil lângă casă, grădinile de legume sau solarii propuse de familie nu au avut nicio șansă în fața lavandei: “Am zis, hai să punem, chiar dacă nu o să o folosesc, dar arată frumos. M-am interesat care este cel mai potrivit soi pentru pământul acesta și am luat o mie și ceva de butași. Atunci nu știam cât e de muncă”.

Își amintește că prima recoltă a fost … un braț de lavandă. Își prinde mâinile ca într-o îmbrățișare ca să-mi arate rezultatul primei culturi. “Dar eu eram încântată că s-a prins”, povestește Ana. 

În timp, Ana a început să facă săpun din lavandă, pentru casă sau prieteni.

Magazinul cu bicicleta mov, un vis împlinit

Lavandinne, magazin situat pe centrul pietonal

Apoi i-a venit ideea să facă aranjamente cu lavandă. Mirosul ei persistă mult timp, nu este o plantă de aruncat, însă un aranjament doar cu lavandă era ceva obișnuit. Dacă ar fi pus alte flori naturale n-ar fi mers pentru că acelea ar fi trebuit aruncate în câteva zile. În plus, spune Ana, “lavanda este gingașă, nu-i stă bine lângă orice floare”. Astfel, a început să meargă în florăriile din oraș ca să vadă ce fel de aranjamente să nu facă. “Înainte să mă apuc să fac aranjamente am fost în toate florăriile din oraș, în absolut toate. De ce? Am vrut să văd ce fac, ca eu să fac altceva, să văd cu ce vin ele pe piață, să nu vin cu același lucru. Voiam ceva original. După ce am început să lucrez am văzut elemente combinate de mine și în altă parte, idei de-ale mele, dar nu este o problemă”, spune Ana.

S-a gândit să adauge plante precum inul sau bumbacul, pe care le cumpără din comerț. Dar lavanda rămâne vedeta. „Făcând aranjamente, au început să apară și clienții, pentru că aranjamentele nu erau de aruncat”. Nu erau de aruncat la propriu și la figurat 🙂 Și mai are ceva ce alte floriste nu au. Îl are pe Amza, băiețelul ei, care îi spune franc atunci când un aranjament mai are nevoie de ceva. 

Ana a început să bată orașul în lung și-n lat să ducă comenzile pe care le primea pe rețelele de socializare. Atunci a apărut nevoia unui magazin de unde să vină să își ridice comenzile, iar cei interesați să cumpere. Magazinul este o apariție în centrul orașului. Chiar așa, să stiți că bicicleta mov din fața magazinului este chiar bicicleta Anei!

După mai bine de o lună de la deschidere, Ana este mulțumită. Și de partea financiară, dar este fericită că munca ei este apreciată. „Mulțumirea cea mare este să vezi că ceea ce lucrezi tu, munca ta și creativitatea ta sunt apreciate”. Câțiva turiști străini i-au spus că nu au mai văzut aranjamente ca ale ei și au cumpărat și ei unul să-l arate celor de acasă. Alții erau dispuși să plătească o taxă numai să se plimbe cu bicicleta mov. Toți s-au mulțumit doar cu o poză. Cert este că aspectul locului, dar mai ales mirosul, te îmbie să intri!

Ani de testări pentru sirop și săpun de lavandă

Săpunul pe care-l vinde în magazin este făcut tot de Ana, ajungând la o rețetă după zeci de teste și multă materie primă stricată. Are și acum comenzi în așteptare, dar metoda pe care o folosește o obligă să aștepte uscarea naturală a săpunului, ceea ce durează. „La început am zis: cum să nu fac săpun, și bunica mea făcea, dar nu a fost așa! Primele ture le-am cam stricat. Aștept uscarea săpunului 3 săptămâni sau chiar o lună. La două săptămâni după ce am deschis nu am mai avut săpun. Nu m-am gândit că o să se ceară așa de mult. Am comenzi în așteptare…”, a povestit Ana.

Nici cu siropul nu a fost mai simplu. I-au trebuit trei ani de teste ca să iasă un sirop pe gustul ei. Când era destul de dulce, nu avea culoarea pe care-o voia, și tot așa: „Pentru sirop cred am lucrat trei ani. Unul era prea dulce, apoi prea concentrat, apoi prea amar, am făcut atât de multe până am ajuns la rețeta perfectă. Culoare, gust. Toată lumea poate să facă sirop de lavandă, sunt multe rețete pe internet, dar eu am vrut să fie perfect. Am făcut multe teste, am stat multe nopți. Am mers pe calitate, mai puțin dar bun”.

În curând va deschide ușile atelierului

În mod natural, a simțit nevoia unui atelier pe care l-a construit lângă plantația de lavandă. Atelierul arată ca o căsuță din turtă dulce. Acolo, Ana are de gând să-și folosească imaginația pentru aranjamentele și obiectele sale, dar și pentru a usca și depozita lavanda. Dar e mai mult de atât. Ana speră că atelierul va primi oaspeți, oameni care vor să vadă ce lucrează și vor să vadă plantația. Își imaginează și diverse acțiuni cu copiii, unele care să le stimuleze creativitatea, altele care să adauge noi experiențe. “Apoi a venit nevoia unui atelier pentru că în casă făceam mizerie atunci când lucram și aveam nevoie și de un spațiu unde să pot să usuc. Atunci când vrei să faci un aranjament ai nevoie de o dispoziție, de mediu… acasă dacă mai am și o oală pe foc și mă întrerup…. Am vrut atelierul pentru mine, să pot să lucrez în liniște, dar și pentru cei care vin să viziteze. Aș vrea să fac un program de vizitare”. Despre cum va pune în valoare ce a construit în jurul plantației de lavandă o să aflați în curând.

Dar pe lângă faptul că vrea să-și deschidă casa celor care vor să petreacă puțin timp în cultura cu lavandă, Ana se gândește în fiecare moment la ce produse ar mai putea să facă astfel încât săexploateze beneficiile lavandei.

Una-două, gândul îi fuge la producerea unor cosmetice. Cantități mici, dar de calitate. Ar prefera să se îndrepte spre cosmetice, dar birocrația din această activitate o demoralizează. Sincer, eu cred că vom vedea cosmetice în magazinul Anei. 🙂

“De unde îți iei inspirația”, am întrebat-o.

„Mă inspir din natură. Eu sunt copil crescut la bloc, nu prea aveam treabă cu florile… Mama mea avea balconul plin de flori și vorbea cu ele. Și îi spuneam că a înnebunit când auzeam că le vorbește… iată că am început și eu să vorbesc cu lavanda.Cred că în momentul în care plantezi ceva, o floare, un pom, ceva…  începi o relație cu natura. Tu o îngrijești, o uzi și primești flori, fructe, frunze, umbră, începi o relație altfel cu natura și așa apreciezi ce-ți dă. Cred că atunci a fost începutul relației mele cu natura. Dar acum am înțeles și câtâ muncă depuneau buncii noștri. Ei munceau manual, noi avem utilaje, dar ei erau mai fericiți. Avem utilaje să ne facă viața mai ușoară, dar totuși nu avem liniștea pe care o aveau ei. Și cred că ei o aveau datorită naturii.Pe mine natura mă ajută, o simt pe mama mea mai aproape, îmi împac dorul făcând ceea ce știu că-i plăcea să facă”, mi-a răspuns.

Ana Neagu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *